مسواك زدن از چند جهت مي‌تواند به سلامت دندان‌ها كمك كند. اين كار سبب از ميان رفتن ذرات مواد غذايي باقيمانده در دهان مي‌شود، لثه‌ها را تميز مي‌كند، به از بين رفتن پلاك‌هاي عامل شكل‌گيري پوسيدگي دندان كمك مي‌كند و البته سبب خوشبو شدن دهان مي‌‌شود. با اين كه مسواك زدن نمي‌تواند از همه مشكلات دندان و لثه جلوگيري كند، اما بي‌شك نقش مهمي در مبارزه با پوسيدگي دندان و التهاب لثه دارد.

چگونه مسواك بزنيم؟

اگر چه بسياري از ما هر روز مسواك مي‌زنيم، اما بد نيست روش اصولي و درست مسواك زدن را نيز يك بار ديگر مرور كنيم، زيرا شيوه مسواك زدن رابطه مستقيمي با ميزان كارايي آن دارد و تنها با مسواك زدن درست و اصولي مي‌توان از مزاياي اين كار حداكثر استفاده را برد. برخي موارد مهمي كه در ارتباط مسواك زدن ‌بايد رعايت كنيم، به شرح زير است:

* يك برنامه ثابت براي مسواك زدن تهيه و هميشه بر اساس آن عمل كنيد. عادت به مسواك زدن و البته درست مسواك زدن، سبب دور نگه داشتن دندان‌ها از بيماري‌ها مي‌شود.

* مسواك زدن را هميشه از نقطه‌اي خاص در دهان آغاز كنيد. در اين صورت، هر بار مطمئن مي‌شويد كه همه دندان‌ها را مسواك زده‌ايد. مسواك زدن را از دندان‌هاي آسيا آغاز كنيد، زيرا عقب تر و دور از دسترس هستند و نياز به توجه بيشتري دارند.

* مسواك را با زاويه 45 درجه روي دندان‌ها بكشيد. دندان‌هاي جلويي را نيز با حركت دايره‌اي به مدت كمي مسواك بزنيد. به محل تلاقي لثه و دندان‌ها هم توجه كنيد، زيرا التهاب لثه معمولا از اين نقطه آغاز مي‌شود. اين حركت دايره‌اي را ادامه دهيد تا به دندان‌هاي سمت ديگر برسيد.

* پشت دندان‌ها را فراموش نكنيد. مسواك را با همان زاويه 45 درجه بگيريد و پشت دندان‌ها را مسواك بزنيد و از همان حركت دايره‌اي براي تميز كردن آنها استفاده كنيد.

* سپس لبه تيز دندان‌ها يعني قسمتي كه با آن غذا مي‌جويد، خيلي سريع مسواك بزنيد.

* مراحل بالا را براي رديف ديگر دندان‌ها انجام دهيد.

* سقف دهان و زبان را فراموش نكنيد. اين سطوح دربردارنده انواع باكتري‌هاي خطرساز و توليدكننده پلاك است.

• در نهايت دهان خود را به خوبي بشوييد.

وقتي مسواك‌ هم برقي مي‌شود

 

امروزه انواع مختلفي از مسواك‌هاي معمولي و برقي به بازار عرضه مي‌شود كه برخي از آنها ويژگي‌هاي خاص خود را دارند. برخي از اين مسواك‌ها به شيوه‌اي طراحي شده‌اند كه در دست نگه داشتن آنها ساده‌تر است و امكان مسواك زدن دندان‌هاي عقب‌تر نيز آسان‌تر مي‌شود. با توجه به ويژگي‌هاي اين مسواك‌ها مي‌توانيم گزينه مناسب خودمان را پيدا كنيم.

 

 

چگونه دندان‌هاي خود را سفيد كنيم

 

تيرگي رنگ دندان‌ها به خودي خود خطري ندارد، اما بي‌شك بر زيبايي ظاهري فرد تاثيرگذار است. از آن بدتر، اين است كه برخي افراد براي سفيد كردن رنگ دندان‌هاي خود به شيوه‌هاي نامناسب و خطرساز روي مي‌آورند.گاهي اوقات براي از بين بردن رنگ نامطلوب دندان، دو بار مسواك زدن و نخ دندان كشيدن در روز كافي است، اما گاه ‌بايد از روش‌هاي ديگر بهره برد و حتي در برخي موارد سفيد كردن دندان امكان‌پذير نيست. البته به طور كلي بهتر است از رنگ گرفتن دندان‌ها جلوگيري كنيم.عوامل زيادي ممكن است، سبب رنگ گرفتن دندان‌ها شود. سيگار كشيدن و مصرف زياد چاي و قهوه از عوامل رايج است. همچنين پوسيدگي‌هاي زياد در سطح دندان و عصب‌هاي مرده مي‌توانند سبب تغيير رنگ دندان شوند. پلاك‌هاي به جا مانده به سبب مسواك زدن نامرتب مي‌تواند بخشي از مواد غذايي را به خود جذب كرده، سبب تغيير رنگ دندان شوند. افزايش سن نيز يكي ديگر از عوامل از بين رفتن رنگ سفيد دندان‌ها و زرد شدن آنهاست. قرار گرفتن در معرض برخي داروها در دوره كودكي و حتي جنيني بر تغيير رنگ دندان‌ها تاثير دارد. مصرف بيش از حد فلورايد در كودكي مي‌تواند بر جنس ميناي دندان اثر بگذارد و رنگ آن راتغيير دهد. بر طرف كردن اين گونه رنگ گرفتگي‌ها معمولا بسيار دشوار است. البته پيشرفت‌هاي جديد در فناوري‌هاي پزشكي موجب شكل‌گيري روش‌هايي براي سفيد كردن اين‌گونه دندان‌ها نيز شده است.

براي داشتن دندان‌هاي سفيدتر توجه به نكات زير مي‌تواند سودمند واقع شود:

* به طور مرتب مسواك بزنيد و از نخ دندان استفاده كنيد. اين نكته شايد تكراري به نظر برسد، اما در نظر داشته باشيد كه اين دو راه، بهترين شيوه‌هاي پيشگيري از بسياري مشكلات مربوط به دندان مانند رنگ نامطلوب آنها است.

* مصرف دخانيات را ترك كنيد.

* چاي و قهوه كمتر مصرف كنيد. هر چه دندان‌ها كمتر در معرض اين گونه نوشيدني‌ها قرار بگيرد، امكان تغيير رنگ آنها كمتر خواهد بود.

* براي تميز يا سفيد كردن دندان‌ها به دندانپزشك مراجعه كنيد.

البته محصولات تجاري سفيدكننده دندان نيز در بازار موجود است. براي استفاده از اين محصولات بايد به موارد زير دقت كنيد:

* قبل از انتخاب و استفاده از هر نوع محصول سفيدكننده دندان با دندانپزشك مشورت كنيد.

* از خمير دندان‌هاي سفيدكننده زياد استفاده نكنيد. برخي از اين خمير دندان‌ها بشدت ساينده هستند و در صورت استفاده بيش از حد، به ميناي دندان آسيب مي‌رساند. قبل از استفاده از چنين خمير دندان‌هايي هم با دندانپزشك خود مشورت كنيد.

به دندانپزشك مراجعه كنيد

 

خيلي از افراد مراجعه به دندانپزشك را فقط به مواقعي موكول مي‌كنند كه دچار مشكلي در دندان‌هاي خود شده‌اند. در حالي كه براي داشتن دندان‌هاي زيبا و سالم، مراجعه به دندانپزشك براي انجام معاينه كلي ضروري است. كارشناسان توصيه مي‌كنند، سالي دو بار براي اين كار به دندانپزشك مراجعه شود. يكي ديگر از خدماتي كه مي‌توانيم در مطب دندانپزشك دريافت كنيم، تميز كردن دندان‌هاست. فناوري‌هاي جديد دندانپزشكي بيش از روش‌هاي معمول مسواك يا نخ دندان، مي‌تواند سبب تميزتر شدن سطح دندان‌ها شود.

چگونه از نخ دندان استفاده كنيم

 

مسواك زدن در صبح و شب يكي از كارهايي است كه بسياري از افراد براي مراقبت از دندان‌هاي خود انجام مي‌دهند، اما اين كار به تنهايي كافي نيست. شايد شما هم شنيده باشيد كه استفاده از نخ دندان، موثر‌ترين وسيله براي جلوگيري از التهاب لثه است. اين كار همچنين مي‌تواند به جلوگيري از پوسيدگي دندان كمك كند. بنابراين بهتر است پس از هر وعده غذايي يا حداقل يك بار در روز، از نخ دندان استفاده كنيم. البته همانند مسواك زدن، استفاده درست و اصولي از نخ دندان نيز مهم است. برخي نكاتي را كه در اين باره ‌بايد مدنظر قرار دهيم، عبارتنداز:

• نخ دنداني به طول 45 تا 60 سانتي‌متر را برداريد و بيشتر قسمت‌هاي آن را به انگشت اشاره خود بپيچيد. حدود 25 سانتيمتر آن را دور انگشت اشاره دست ديگر بپيچيد.

* سپس انگشت شست خود را روي نخ قرار داده، انگشت اشاره را خم كنيد. به آرامي بين دندان‌هايتان را نخ بكشيد. اين كار را با حركت رفت و برگشتي نخ انجام دهيد. نخ را با زور وارد شكاف دو دندان نكنيد. همانند مسواك زدن، بهتر است هميشه از نقطه‌اي خاص شروع كنيد. اين بار هم دندان‌هاي آسيا بهترين گزينه هستند.

* نخ را دور دنداني خاص قرار داده، آن را به آرامي به طرف لثه ببريد به سطح لثه برخورد كند. در اين حالت هم به شكل رفت و برگشت نخ را حركت دهيد.

* از انگشت خود به عنوان قرقره استفاده كنيد؛ يعني هر بار قسمتي از نخ پيچيده شده دور يك انگشت را باز كرده، قسمت استفاده شده را به سمت انگشت ديگر بپيچيد.

* تمام دندان‌ها را با همين روش نخ بكشيد.

از چه نوع نخ دنداني استفاده كنيم

امروزه در بازار انواع مختلف نخ دندان وجود دارد. از شكل، طعم و رنگ متفاوت گرفته تا ضخامت‌هاي مختلف. نيازي نيست دچار وسواس شويد. يكي را انتخاب كرده، در صورت تمايل پس از مدتي، مدل‌هاي ديگر را امتحان كنيد. در واقع تفاوت چنداني بين مدل‌هاي متفاوت وجود ندارد و استفاده منظم و درست از نخ دندان، بسيار مهم‌تر از انتخاب نوع نخ دندان است.

اثرات مخرب نوشابه‌هاي انرژي‌زا

 

امروزه بسياري از نوجوانان و جوانان براي بهبود كارايي جسمي خود در ورزش از نوشابه‌هاي انرژي‌زا استفاده مي‌كنند، اما پژوهشي كه بتازگي انجام شده، نشان مي‌دهد حجم زياد اسيد موجود در اين نوشابه‌ها مي‌تواند اثرات زيانباري براي دندان‌ها به همراه داشته باشد.در اين پژوهش، از 13 نوع مختلف نوشابه انرژي‌زا استفاده شد. ابتدا چند دندان مختلف به مدت 15 دقيقه در اين نوشابه‌ها و سپس به مدت دو ساعت در بزاق مصنوعي قرار داده شدند. اين كار چهار بار در روز و به مدت پنج روز تكرار شد. در نهايت تاثير اين نوشابه‌ها مورد بررسي قرار گرفت. نتيجه اين شد كه عاج دندان‌هاي مورد مطالعه بسرعت خراب شد. عاج دندان قسمت داخلي دندان است كه در زير مينا يا همان سطح خارجي دندان قرار دارد. در واقع ميزان تخريب حاصل از اين نوشابه‌ها دو برابر نوشابه‌هاي معمولي بود. يافته‌هاي اين پژوهش مي‌تواند، زنگ خطري باشد براي كساني كه اين‌گونه نوشابه‌ها را مصرف مي‌كنند و در عين حال، نگران سلامت دندان‌هاي خود هستند.

آيا آب نمك، دهان شويه خوبي است؟

 

گاه براي كاهش درد گلو، غرغره آب نمك را توصيه مي‌كنند. برخي دندانپزشكان نيز شست‌وشوي دهان با آب نمك را پس از دندان كشيدن پيشنهاد مي‌كنند. شايد از اين دهان شويه براي كاهش بوي بد دهان استفاده كرده باشيد، اما آيا براستي اين روش‌ها موثر هستند؟مدارك موجود نشان مي‌دهد، چيني‌ها در 2700 سال پيش از ميلاد از اين محلول براي درمان بيماري‌هاي لثه استفاده مي‌كردند. همچنين در روم باستان شست‌وشوي دهان با آب نمك به‌عنوان راهي براي حفظ بهداشت دهان و دندان به افراد طبقه مرفه جامعه پيشنهاد مي‌شد. پژوهشي كه سال 2010 در هند انجام شد، نشان داد آب نمك مي‌تواند باكتري‌هاي موجود در دهان را به شيوه‌اي موثر از ميان بر دارد. محلول اشباع نمك يعني 9 قاشق چاي خوري نمك در دو سوم پيمانه آب، سبب خنك شدن دهان و از بين رفتن باكتري‌هاي موجود در دهان مي‌شود. برخي از اين باكتري‌ها مسئول بيماري‌هاي دهان و دندان همانند التهاب لثه و بوي بد دهان هستند. دندانپزشكان براي كاهش درد و التهاب ناشي از كشيدن دندان و نيز درد بافت دروني دهان، استفاده از محلول آب نمك را توصيه مي‌كنند. البته برخي پزشكان استفاده هر روزه از اين محلول را نامطلوب مي‌دانند.انجمن دندانپزشكي ايالات متحده شست‌وشوي دهان با آب نمك را براي درمان موقت بوي بد دهان موثر مي‌داند، اما از آنجا كه بوي بد دهان ممكن است، به علت عوامل مختلف ديگري شكل گرفته باشد، اين محلول نمي‌تواند اين بو را به طور دائم از بين ببرد.

برنامه غذايي ضدپوسيدگي دندان‌ها

 

اگر چه نمي‌توان برنامه غذايي خاصي را يافت كه به دندان‌ها آسيب نرساند و بطور كلي از آنها محافظت كند، اما ميزان تاثير مواد غذايي مصرفي بر سلامت دندان‌ها با هم متفاوت است. تغذيه درست از دو جهت اهميت دارد؛ اول اين كه سبب تامين مواد مورد نياز دندان‌ها و در نتيجه تقويت آنها مي‌شود و دوم اين كه با مصرف نكردن غذاهايي كه سبب تحريك رشد باكتري‌هاي دهاني مي‌شود، از سلامت دندان‌ها در برابر عوامل خارجي محافظت مي‌كند. دندان‌ها در اصل نوعي استخوان هستند كه البته به دليل عملكردشان از مقاومت و دوام بيشتري برخوردارند، اما موادي كه سبب تقويت استخوان‌ها مي‌شود، براي تقويت دندان‌ها نيز موثر است. توجه به اين موارد براي سلامت دندان‌ها ضروري است:

كلسيم: اصلي‌ترين عنصر سازنده استخوان‌ها و البته دندان‌ها كلسيم است. كلسيم سبب استحكام و دوام شكل ساختاري دندان مي‌شود. شايد خيلي‌ها فكر كنند، پس از دوران كودكي كه دندان‌ها به حداكثر ميزان رشد خود رسيد ديگر نيازي به مصرف كلسيم نيست. با اين كه اوج نياز به دريافت كلسيم در دوره شكل‌گيري دندان‌ها و استخوان‌ها است، اما اين اعضاي بدن پس از رشد حداكثري در دوره كودكي و نوجواني همچنان نيازمند دريافت كلسيم هستند. در واقع بدن به‌طور پيوسته از استخوان‌ها و دندان‌ها كلسيم مي‌گيرد و كلسيم دريافتي جديد را جايگزين مي‌كند.

ويتامين D: ويتامين D مكمل كلسيم است. با اين كه اين ويتامين به خودي خود سبب افزايش استحكام استخوان‌ها و دندان‌ها نمي‌شود، اما ميزان كلسيم ذخيره شده در آنها را افزايش مي‌دهد. اگر ويتامين D وجود نداشت، كلسيم دريافتي جذب بافت استخوان نمي‌شد. در نتيجه براي داشتن دندان‌هاي سالم، مصرف ميزان مناسبي از اين ويتامين در كنار مصرف كلسيم ضروري است. امروزه بسياري از محصولات لبني و نيز مواد غذايي ديگر با ويتامين D غني مي‌شوند.

ويتامين C: اين ويتامين براي سلامت بافت‌هاي متصل‌كننده نظير لثه نقشي حياتي دارد. يكي از علائم اوليه كمبود ويتامين C عبارت است از دردناك بودن لثه‌ها كه با كمترين تحريكي دچار خونريزي مي‌شود. ويتامين C در بسياري از ميوه‌ها به ويژه انواع مركبات يافت مي‌شود.

فلورايد: اين ماده بيشترين تاثير را بر سلامت دندان‌ها دارد. پژوهش‌ها نشان داده است، ساكنان مناطقي كه فلورايد به آب آنها اضافه مي‌شود، كمتر دچار پوسيدگي دندان مي‌شوند. بسياري از خمير دندان‌ها نيز داراي اين ماده هستند.

مواد غذايي دردسرساز

شكل‌گيري پلاك در دندان‌ها يكي از اصلي‌ترين علل بروز بسياري از مشكلات براي دندان‌ها است. باكتري ايجادكننده پلاك از مواد قندي به جا مانده روي دندان‌ها تغذيه مي‌كند. لذا كاهش مصرف مواد قندي مي‌تواند تا حدي از شكل گيري پلاك جلوگيري كند.بسياري از انواع مواد غذايي حاوي هيدروكربن نيز محيط دهان را براي رشد و تكثير اين باكتري‌ها فراهم مي‌كند. از آنجا كه نشاسته موجود در غذاهاي هيدروكربني چسبناك‌تر از مواد قندي است، ترشح بزاق كمتر مي‌تواند آنها را دفع كند و لذا بهتر مي‌توانند در دهان و روي دندان‌ها باقي بمانند. انواع غذاهاي داراي نشاسته مي‌توانند غذايي عالي براي ميكروب‌هاي عامل پوسيدگي دندان باشند.مصرف انواع ميوه‌ها و سبزيجات ترد نيز مي‌تواند سبب تميز شدن سطح دندان‌ها شود. اين دسته از مواد غذايي همانند مسواك طبيعي عمل مي‌كنند، اما از ياد نبريد كه اين عملكرد جايگزين مسواك زدن نيست و به اين بهانه نمي‌توان مسواك زدن را كنار گذاشت.





تاريخ : جمعه 26 آبان 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |